Blackjack

Blackjack är ett casinospel av typen bordsspel. Spelet är i grunden ett turspel men man kan genom att ha erfarenhet och använda sig av några enkla regler öka sina chanser att vinna. Spelet spelas vanligtvis med sex eller åtta kortlekar som sköts av en dealer.

Enkla regler

Det gäller att få så hög summa som möjligt med sina kort dock inte mer än 21, då blir man “tjock”. Korten har det värde som står på dem upp till 10. Alla klädda kort är värda 10. Ess kan vara värt 1 eller 11. Då spelet börjar ger dealern ut två öppna kort till alla spelare kring bordet och ett dolt till sig själv.

Dealern ger ut kort

Nu frågar dealern om någon spelare vill ha fler kort, han börjar med den som sitter till vänster. Varje spelare får ta hur många kort som helst. Då summan blir 17 eller över det är det dags att stanna. Budet går nu till nästa spelare som eventuellt vill ha fler kort. När alla har fått så många kort de vill och har stannat, spelar dealern.

Regler för dealern

Nu visar han sitt kort samt tar ytterligare ett. Är hans summa lägre än 17 måste han fortsätta att ta kort. Blir dealern tjock, det vill säga att summan av hans kort blir över 21, vinner alla vid bordet som inte blivit tjocka. Är summan av hans kort mellan 17 och 21 vinner alla de spelare som har en högre summa än dealern.

Har en spelare samma summa som dealern får denne insatsen tillbaka. De som vinner får sin insats plus lika mycket till i vinst. Får en spelare två kort av samma valör vid given får denne splitta. Det betyder att spelaren kan spela med två händer. Spelaren måste dock lägga in en insats till. Får spelaren summan 7 till 11 kan denne dubbla sin insats och får då ett kort till.